Prečítajte si o valeriáne lekárskej (Valeriana officinalis), ako pomáha pri nespavosti, depresiách, psychických problémoch a neurologických poruchách.
Autorom všetkých textov, fotografií, vídeí a perokresieb na tejto lokalite je dr.Ondrej Chreňo. Neoprávnená distribúcia akéhokoľvek textu alebo obrazového materiálu je chránená autorským zákonom.


Bylinné kúry s obsahom valeriány:
(pre bližšie informácie kliknite na kúru)


Spýtajte sa, ako vyzdravieť:

Valeriána lekárska (Valeriana officinalis) je až do dvoch metrov vysoká liečivá rastlina, ktorá rastie na premočených vlhkých lúkach, pri potokoch a vodných plochách. 
Ľahko si ju môžeme pomýliť s inými, podobnými, aj jedovatými rastlinami, preto ju treba dobre poznať.
Rastie iba v najčistejších oblastiach s dostatočnou vlhkosťou. Tam, kde nájdeme valeriánu, príroda je očarujúca.
Zbierame jej korene, ktoré bez väčšej námahy vyťahujeme zo zeme spolu s celou nadzemnou časťou. Korene od vňate oddelíme a dôkladne umyjeme, pokrájame na malé kúsky a vysušíme. Po vysušení valeriána vydáva zvláštnu vôňu, ktorá každého upúta.
Takto vysušené kúsky valeriány môžeme použiť pri príprave čaju alebo na výrobu valeriánskych kvapiek. 
Na stanovisku vždy zopár valerián necháme aby sa tu semenami mohli znovu rozšíriť.

Na aké problémy valeriánu lekársku používame?

Valeriánu lekársku používame na liečbu neurologických porúch. Pomáha pri nespavosti, nervovej podráždenosti, pri bolestiach hlavy, srdcových neurózach a arytmiách. Zmierňuje psychické problémy počas menopauzy, používa sa aj ako doplnková liečba pri epilepsii. Môžeme ju užívať samostatne alebo spolu s inými liečivými rastlinami, ktoré majú upokojujúci účinok napríklad s mätou, medovkou, pamajoránom, ľubovníkom.
Pri nespavosti a nepokojnom spánku často užívame rôzne syntetické lieky, ktoré môžu byť návykové a majú vedľajšie účinky. Tinktúra z valeriány lekárskej nám pomôže dobre spať a nemá žiadne nežiadúce účinky.

Ako užívame valeriánu lekársku ?

Používame najmä koreň valeriány ale účinná je aj vňať. Z pripravenej tinktúry užívame čajovú lyžičku dva až trikrát denne. Z pomletého koreňa pripravujeme čaj tak, že čajovú lyžičku prášku necháme 15 minút vylúhovať v pol litry vriacej vody a po precedení čaj vypijeme. Užívame ho dvakrát denne.
Pri bolestiach hlavy pridávame k valeriáne ešte medovku, rebríček a lipu približne v rovnakom pomere. Zmes povaríme 2 minúty a ešte 15 minút necháme vylúhovať. Pijeme dvakrát denne.
Iným ukľudňujúcim čajom je zmes z valeriány, medovky, mäty, ľubovníka a srdcovníka.



Spýtajte sa, ako vyzdravieť: